Milloin on paras aika ottaa hääpotretit?

Hääparit joutuvat hääsuunnittelun yhteydessä miettimään milloin on paras aika ottaa hääpotretit.

20140816-7700714.jpg

Perinteitä kunniottava hääpari miettii varmasti vaihtoehtoa jossa sulhanen ja morsian näkee toisensa ensi kertaa vasta kirkossa ja kuvat otetaan vasta kirkon menojen jälkeen sormukset sormessa.
On myös häitä joissa aikataulu on erittäin tiukka ja kuvaus määräytyy minuutin tarkkuudella hääaikataulun mukaan. Heti seremonia jälkeen otetaan kuvat ja matka jatkuu juhlapaikalle.
Myös hääbudjettia ajatellessa tulee mieleen kuvaajien hääpaketit jossa kerrotaan tarkasti tuntimäärä + ekstratunti hinnoittelut. Silloin saatetaan päätyä siihen, että kuvat otetaankin vasta vihkiseremonia jälkeen sovitussa paikassa ettei kuvaajan tunnit pauku yli.

Kaikki ovat hyviä syitä ja ei ole mitään väärää ottaa kuvat seremonian jälkeen.

Kuvaus ennen vihkiseremoniaa

Itse suosin kuitenkin kuvausta ennen vihkiseremoniaa. Se on minusta miellyttävin tapa aloittaa yhteinen kuvaus hääparin kanssa. Eikä sillä, että se lisää kuvaajan työtunteja vaan enemmän ajattelen että hääparin tulee saada parhaat kuvat juhlistaan laskematta tunteja. Koitan luoda hääpareille paketin joka ei perustu tunteihin vaan mieluummin hääparin tarpeeseen. Itselleni paras vaihtoehto on ottaa kuvat jo etukäteen jopa pari tuntia ennen vihkiseremoniaa. Kuvauksen voi aloittaa rennolla first look- kuvauksella jossa hääpari näkee toisensa ensimmäistä kertaa. Yleensä nämä hetket ovat täynnä upeita tunteita jossa myös häävalmisteluiden stressi tuntuu laukeavan. Nyt ollaan jo lähellä.

Kahilat_20180721_0121_HHP.jpg


First look- kuvauksen jälkeen otetaan ”virallisia” kuvia ja lopuksi kuvaan hyvin vapaasti hääparia vaikka yhteisen kävelyn lomassa välillä pysähtyen. Vielä tässä vaiheessa voin kuvaajana tsempata hääparia ja rauhoittamaan. Tässä tilanteessa annan myös pari helppoa vinkkiä koskien vihkimistä. Kuvaus ennen hääseremoniaa on kuin harjoittelua tulevaan juhlaan.

Vieraat

Mikäli potrettikuvat ottaa heti vihkiseremonia jälkeen, on hyvä miettiä miten vieraat otetaan huomioon kuvauksen aikana. Nopeat kuvaajat selviytyy potrettikuvauksesta n. 15 - 30 minuutissa + mahdolliset siirtymät, mutta jos tulee kuvauksessa jotain ongelmia niin kuvaus voi venähtää jopa 45 tai 60 min pituiseksi.

Yksi ratkaisu on viettää vihkiseremonian jälkeen vapaamuotoinen coctail- tilaisuus johon hääpari liittyy kuvausten jälkeen. Coctail- tilaisuudessa voivat häävieraat vapaasti minglata (tai opettaa heitä siihen) ja tutustua muihin. Tämä keventää sopivasti tunnelmaa myös itse vastaanotossa sekä illan hääjuhlissa.

Itse välttäisin tilannetta jossa vieraat odottavat ulkona paikallaan tai omissa pöydissään kännyköiden kanssa. Laittakaa vieraat liikkeelle ja tutustumaan.

20150606-5654.jpg


Kultainen hetki

Kolmas mahdollinen kuvaushetki parille on hetki ennen auringonlaskua. Vaikka usein olenkin ottanut kuvat jo ennen vihkiseremoniaa, haluan vielä viedä hääparin ulos kävelylle n. tunti ennen auringonlaskua, varsinkin jos auringon valo näkyy ja luo upeaa valoaan hääparille kuvauksen yhteydessä. Näissä kuvissa näkyy jo ”Me tehtiin se!”- asenne. Helpottuneita ilmeitä voittaja- fiiliksellä. Kultaisen hetken aikana on hyvä katsoa, että hääpari on siistiytynyt ja kuvauskunnossa vielä hetken ajan ennen illan bileitä.

Kysy kuvaajalta

Tsemppiä kaikille häitään suunnitteleville. On monta liikkuvaa osaa, aikataulu ja ehkä budjettikin tiukka. On hyvä muistaa, että parhaiten häiden aikataulusta on perillä kaason/bestmanin lisäksi kuvaaja. Aina kannattaa kääntyä hyvissä ajoin hääkuvaajan puoleen ja kysyä heidän mielipidettä sopivasta kuvaushetkestä.